کتابشناسی کتاب «احادیث واژگونه»

کتابشناختی کتاب و نویسنده

حسینی میلانی، سید علی؛ احادیث واژگونه؛ نویسنده معاصر؛ موضوع : بررسی و نقد احادیث واژگونه در مناقب صحابه؛ زبان فارسی؛ ۱ جلد؛ ناشر: مرکز حقایق اسلامی؛ قم؛ چاپ دوم، سال چاپ: ۱۳۸۹ ش

 

نویسنده کتاب حضرت آیت‌الله سید علی حسینی میلانی دامت برکاته از علمای بزرگ قرن حاضر در دفاع از حریم ولایت و امامت اهل‌بیت علیهم‌السلام هستند که خدمات و برکاتی بسیار گرانقدر در عرصه‌های گوناگون در این زمینه ارائه نمودند.

ایشان صاحب عناوین متعددی از کتب هستند که در رأس آن‌ها نام دو کتاب «جواهرالکلام فی معرفة الامامة و الامام» و «نفحات الازهار فی خلاصة  عبقات الانوار» می‌درخشد؛ بخش اندکی از کتب ایشان که داخل کتاب‌خانه سایت بارگذاری شده عبارتند از :

نگاهی به حدیث ثقلین، نگاهی به حدیث ولایت، حدیث اقتدا به شیخین در ترازوی نقد، فدک در فراز و نشیب، دستبردی در حدیث ثقلین، خلافت ابوبکر در ترازوی نقد، نگاهی به آیه ولایت، خواستگاری ساختگی، مظلومیت برترین بانو، ازدواج ام‌کلثوم با عمر، نگاهی به حدیث سدّالأبواب، نگاهی به حدیث غدیر، آیات غدیر، نگاهی به تفسیر آیه مباهله، ناگفته‌هایی از حقایق عاشورا

 

هدف نویسنده در نگارش کتاب

نویسنده محترم در تمام آثارشان یک هدف اصلی و اساسی را دنبال نموده‌اند و آن هم دفاع تمام عیار از کیان ولایت و امامت امیرالمؤمنین و فرزندان والامقامشان علیهم‌السلام، است و از آنجا که اثبات نور همواره مستلزم نفی ظلمت است و هرجا سخنی از حق به میان آید طبیعتا باید از باطل سخن گفته و رد شود نویسنده در این اثر گرانقدر به بررسی برخی احادیث در منقبت صحابه پرداخته که در واقع برای امیرالمؤمنین علیه‌السلام بوده ولی برای برخی دیگر جعل شده است.

تفکیک بین این دو دسته احادیث فضیلتی حائز اهمیت است به این جهت که موجب اشتباه پژوهشگران نباشد و بتوانند حقیقت را از غیر تشخیص دهند.

نویسنده محترم در آغاز نوشتار کتاب اینگونه می‌نویسد:

«آن‌گاه که به کتاب‌هاى حدیثى و به باب هاى فضائل و مناقب اهل‌بیت علیهم‌السلام و صحابه رسول اللّه صلى اللّه علیه وآله در منابع اهل‌سنّت مراجعه مى‌کنیم، احادیثى را مى‌یابیم که با توجه به این که درباره اهل‌بیت علیهم‌السلام وارد شده; به طور دقیق با همان متن و یا نزدیک به آن در شأن برخى صحابه نیز وارد شده است.

از این رو هنگامى که پژوهش‌گر به این روایات برخورد مى‌کند، این پرسش در ذهن او به وجود مى‌آید که آیا به راستى رسول خدا صلى اللّه علیه وآله این کلام را درباره هر دو گروه فرموده است و یا این که براى یکى از این دو گروه فرموده; ولى دست خیانتکارِ تحریف و جعل، به جعل و تحریف آن، پیرامون گروه دیگر پرداخته است.»[۱]

 

شیوه نویسنده در نگارش کتاب

نویسنده محترم بر طبق مبنای خود مبتنی بر روش امامت کلامی نص محور که همان مبنا و روش مرحوم میرحامد حسین هندی در کتاب گرانسنگ عبقات الانوار است،  از منابع معتبر اهل‌سنت استفاده نموده و ابتدا احادیث فضیلت اهل‌بیت علیهم‌السلام را در منابع معتبر اهل‌سنت به اثبات رسانیده و نقل‌های مختلف آن‌ها را ذکر کرده و بعد به تحلیل و نقد احادیث ساختگی در قبال صحابه پرداخته است و جعلی بودن آن‌ها را اثبات نمودند.

 

ساختار کتاب «احادیث واژگونه»

نویسنده محترم در چهار بخش و در هر بخشی به تحلیل و بررسی یکی از احادیث فضیلت اهل‌بیت علیهم‌السلام پرداخته و نقد ساختگی بودن آن را برای دیگران نموده است:

 

بخش اول «بررسی حدیث منزلت»

نویسنده محترم در این بخش چند مطلب را مطرح نموده:

  1. حدیث منزلت در شأن امیرمؤمنان علی علیه‌السلام

در این مطلب ذکر شده که حدیث منزلت در میان مسلمین مورد اتفاق نظر است که در شأن امیرالمؤمنین علیه‌السلام نازل شده و از کتب صحیح بخاری و مسلم عبارات این حدیث شریف نقل شده است.

  1. تلاش‌های سست و بی‌پایه در رد حدیث منزلت

با توجه به اینکه حدیث شریف منزلت از حیث سندی بسیار قطعی و متواتر است و صحاح معتبر اهل‌سنت نقل کردند و از حیث دلالت اثبات فضیلت و برتری و جانشینی برای امیرالمؤمنین علیه‌السلام دارد؛ برخی سعی کردند که از حیث سندی آن را تضعیف نمایند و برخی دیگر هم از حیث دلالی خدشه کردند.

  1. حدیث منزلت و تحریف واژگان

برخی از علمای اهل‌سنت از جمله خطیب بغدادی در تاریخ بغداد حدیث را وارونه نقل کرده و نام ابوبکر و عمر را در حدیث منزلت قرار دادند!

  1. تحلیل سند حدیث ساختگی

نویسنده محترم در این بخش به بررسی یکایک راویان حدیث نقل شده در منقبت ابوبکر و عمر پرداخته و از رجالیون اهل‌سنت به تضعیف آن رسیده است و بعد عباراتی از برخی علمای بزرگ اهل‌سنت از جمله ابن حجر عسقلانی و ذهبی نقل کرده که به صراحت به جعلی بودن این حدیث اعتراف نمودند.

بخش دوم «نگاهی به حدیث مباهله»

این بخش در ضمن چند مطلب به نگارش درآمده است:

  1. حدیث مباهله و برتری اهل‌بیت علیهم‌السلام

در این فصل حدیث مباهله ذکر شده و اینکه طبق این حدیث شریف پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله اهل بیت علیهم‌السلام را با خود برای مباهله همراه بردند و این فضیلت و برتری برای ایشان به شمار می‌آید.

و در ادامه در این فصل به نقل حدیث مباهله در کتب و منابع معتبر اهل‌سنت پرداخته شده از جمله اینکه سیوطی بیان کرده این حدیث شریف را مسلم، ترمذی، ابن منذر، حاکم نیشابوری و بیهقی از سعد بن ئابی وقاص نقل کردند.

  1. راویان حدیث مباهله

نویسنده محترم در این فصل نام ۱۱ تن از راویان مشهور حدیث مباهله را از میان صحابه ذکر کرده و برخی طرقی که نقل شده‌اند را بیان کرده است.

از جمله راویان این حدیث: ابوبکر بن ابی شیبة، سعید بن منصور، عبد بن حمید، مسلم بن حجاج، ابوعیسی ترمذی، حاکم نیشابوری و….

  1. تحریف این حدیث شریف و نقد حدیث ساختگی

از آن‌جا که داستان مباهله از مهم‌ترین دلایل افضلیت اهل‌بیت علیهم السلام به شمار آمده بنابراین مخالفین نتوانستند تاب و تحمل آورده و دست به جعل مواردی در مقابل حدیث مباهله زدند و ابن عساکر در تاریخ مدینه دمشق حدیثی را ذکر کرده است که طبق آن روز مباهله ابوبکر و فرزندانش و عمر و فرزندانش و عثمان و فرزندانش و علی و فرزندانش همراهی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله کردند!!!

نویسنده محترم به تحلیل این حدیث ساختگی پرداخته و کذب بودن آن را به واسطه کذاب بودن دو راوی آن «سعید بن عنبسه رازی و هیثم بن عدی» ثابت نمودند.

 

بخش سوم «نگاهی به حدیث سروران اهل بهشت»

بخش سوم از چند مطلب تشکیل شده:

  1. تبیین حدیث شریف نسبت به دو سرور جوانان بهشت

در این فصل به بررسی نقل حدیث «الحسن و الحسين سيدا شباب اهل الجنة» و نقل آن در منابع اهل‌سنت پرداخته شده و از ترمذی و احمد بن حنبل و حاکم نیشابوری این حدیث را نقل می‌نماید.

  1. وارونه کردن حدیث شریف

برخی علمای اهل‌سنت طبق رویه همیشگی خود که نمی‌توانند فضائل اهل‌بیت علیهم السلام را درک نمایند حدیثی در قبال این حدیث شریف نقل کردند «ابوبكر و عمر سيدا كهول اهل الجنة» که ترمذی در سنن خود نقل کرده و معتبر دانسته است.

اما نویسنده تلاش کرده تا این حدیث ساختگی را بررسی و نقد نماید.

 

بخش چهارم «بررسی حدیث سدالابواب»

بخش پایانی کتاب را نویسنده محترم در ضمن مطالب ذیل تدوین نموده است:

  1. نگاهی به حدیث سدالابواب

از احادیث صحیح قطعی و مشهور بلکه متواتر، حدیث «سدالابواب» است که در شأن و منزلت امیرالمؤمنین علیه‌السلام نقل شده است.

در این فصل به بررسی نقل این حدیث شریف در منابع اهل‌سنت اشاره شده است و ذکر شده که از برخی صحابه پیامبر این حدیث روایت شده از جمله: ابن عباس، ابوسعید خدری و زید بن ارقم و …

  1. وارونه سازی حدیث شریف و بررسی راویان حدیث وارنه

از آن‌جا که انکار اصل حدیث سدالابواب به جهت متواتر بودن آن غیر ممکن است برخی از معنادین اقدام به جعل حدیث و وارونه کردن آن کردند و حدیث را از امیرالمؤمنین علیه‌السلام به ابوبکر تغییر داده و حدیث خوخه را ساختند؛ و برخی از بزرگان اهل‌سنت این حدیث را در کتب خود نقل کردند از جمله بخاری در صحیحش.

  1. نقد و اعتراض در جعل این حدیث شریف

نویسنده محترم به نقد و بررسی این حدیث پرداخته و اقوال برخی از علمای اهل‌سنت را که اعتراف کردند بر جعلی بودن حدیث خوخه ذکر نموده از جمله ابن جوزی که دلیل وی این است که أسناد بسیار اندکی برای آن وجود داشته و راویان آن ضعیف هستند و هیچ احدی گواهی بر صحت آن نداده است.

 

 

[۱] احادیث واژگونه: ص ۱۵

 

مرکز فروش: قم-ساختمان ناشران-طبقه منفی یک-واحد ۳۹

تماس با مدیر انتشارات: ۰۹۱۲۵۵۳۴۱۷۴

کانال اطلاع رسانی و اخبار مرکز حقایق اسلامی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

احادیث واژگونه

کتابشناسی به اهتمام: سجاد آزاد

امامت پژوه مرکز حقایق اسلامی

دانلود