مرکز حقایق اسلامی
از مهم‌ترین وقایع تلخ و تاریک تاریخی که دنیای فانی به خود مشاهده کرده و اثرگذاری در کائنات عالم داشته , فاجعه جسارت‌های مکتب سقیفه به بیت وحی و وجود مطهره و منوره أم أبیها , أم أئمة النجباء صدیقه طاهره , فاطمه زهرا سلام الله علیها است. این جسارت‌ها موجب آزار و اذیت سرور زنان عوالم بوده و اعتراضات و شکایت‌های آن حضرت را در محضر پدر بزرگواراشان از بانیان اصلی و مکتب سقیفه به دنبال داشته است.

 

نجواها, گلایه‌ها و شکایات حضرت زهرا سلام الله علیها

 

از مهم‌ترین وقایع تلخ و تاریک تاریخی که دنیای فانی به خود مشاهده کرده و اثرگذاری در کائنات عالم داشته , فاجعه جسارت‌های مکتب سقیفه به بیت وحی و وجود مطهره و منوره أم أبیها , أم أئمة النجباء صدیقه طاهره , فاطمه زهرا سلام الله علیها است.

این جسارت‌ها موجب آزار و اذیت سرور زنان عوالم بوده و اعتراضات و شکایت‌های آن حضرت را در محضر پدر بزرگواراشان از بانیان اصلی و مکتب سقیفه به دنبال داشته است.

چند نمونه از مدارک موجود در برخی کتب شیعی و منابع اهل‌سنت در ذیل ذکر شده است که بیانگر این جسارات و به دنبال آن ناله‌ها و شکایات حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها است.

 

سند اول

مَا عَلِيٌّ إِلاَّ كَأَحَدِ اَلْمُسْلِمِينَ فَاخْتَارِي إِنْ شِئْتِ خُرُوجَهُ لِبَيْعَةِ أَبِي بَكْرٍ أَوْ إِحْرَاقَكُمْ جَمِيعاً فَقَالَتْ وَ هِيَ بَاكِيَةٌ اَللَّهُمَّ إِلَيْكَ نَشْكُو فَقْدَ نَبِيِّكَ وَ رَسُولِكَ وَ صَفِيِّكَ[۱]

در حدیث مفضل از امام صادق علیه‌السلام:

… [عمر به حضرت زهرا سلام الله علیها] گفت: اگر می‌خواهی, انتخاب کن : خروج علی را برای بیعت با ابوبکر یا به آتش کشیدن همه شما را!

در این هنگام فاطمه سلام الله علیها در حالی که گریه می‌کردند فرمودند: پروردگارا به تو شکایت می کنیم از نبودن پیغمبرت و رسولت و برگزیده‌ات …

 

 

سند دوم

يَا رَسُولَ اَللَّهِ مَا ذَا لَقِينَا بَعْدَكَ مِنِ اِبْنِ اَلْخَطَّابِ وَ اِبْنِ أَبِي قُحَافَةَ فَلَمَّا سَمِعَ اَلْقَوْمُ صَوْتَهَا وَ بُكَاءَهَا اِنْصَرَفُوا بَاكِينَ فَكَادَتْ قُلُوبُهُمْ تَتَصَدَّعُ وَ أَكْبَادُهُمْ تَتَفَطَّرُ وَ بَقِيَ عُمَرُ وَ مَعَهُ قَوْمٌ[۲][۳]

… وقتی مردم صدای فاطمه سلام علیها و گریه‌اش را شنیدند همه گریه کردند و رفتند و نزدیک بود قلبشان شکافته شود , اما عمر و هوادارانش همان جا ماندند …

 

سند سوم

وَ سَمِعْتُهَا وَ قَدْ صَرَخَتْ صَرْخَةً حَسِبْتُهَا قَدْ جَعَلَتْ أَعْلَى اَلْمَدِينَةِ أَسْفَلَهَا[۴]

[عمر در نامه‌اش به معاویه ضمن بیان لگد زدنش به حضرت فاطمه سلام الله علیها نوشت] … و شنیدم که فاطمه زهرا سلام الله علیها فریادی کشید که گمان کردم شهر مدینه زیر و رو شد…

 

سند چهارم

وَ هُجُومِ عُمَرَ وَ قُنْفُذٍ وَ خَالِدِ بْنِ اَلْوَلِيدِ وَ صَفْقِهِ خَدَّهَا حَتَّى بَدَا قُرْطَاهَا تَحْتَ خِمَارِهَا وَ هِيَ تَجْهَرُ بِالْبُكَاءِ وَ تَقُولُ وَا أَبَتَاهْ وَا رَسُولَ اَللَّهِ[۵]

امام صادق علیه‌السلام به مفضل فرمودند:

… و هجوم عمر و قنفذ و خالد بن ولید و سیلی ای که به صورت زهرا سلام الله علیها خورد به طوری که گوشواره‌های ایشان زیر چادرش پاره شد که در این هنگام فاطمه زهرا سلام الله علیها بلند گریست و فرمودند: وا ابتاه وا رسول الله ….

 

سند پنجم

فَأَحْرَقَ اَلْبَابَ ثُمَّ دَفَعَهُ عُمَرُ فَاسْتَقْبَلَتْهُ فَاطِمَةُ عَلَيْهَا اَلسَّلاَمُ وَ صَاحَتْ يَا أَبَتَاهْ يَا رَسُولَ اَللَّهِ فَرَفَعَ اَلسَّيْفَ وَ هُوَ فِي غِمْدِهِ فَوَجَأَ بِهِ جَنْبَهَا فَصَرَخَتْ فَرَفَعَ اَلسَّوْطَ فَضَرَبَ بِهِ ذِرَاعَهَا فَصَاحَتْ يَا أَبَتَاهْ[۶]

درب خانه را آتش کشیدند سپس عمر با لگد به درب کوبید و فاطمه سلام الله علیها پشت درب بود و ناله زد یا ابتاه یا رسول الله!

در این هنگام عمر شمشیرش را که در غلاف بود بلند کرد و به پهلوی فاطمه زهرا سلام الله علیها زد و او ناله زد ! و بعد شلاقش را بلند کرد و به بازوی فاطمه سلام الله علیها زد که ناله او بلند شد : وا ابتاه!

 

سند ششم

ثُمَّ أَمْسَكَهُمَا خَالِدٌ وَ سَاقَهُمَا عُمَرُ وَ مَنْ مَعَهُ سَوْقاً عَنِيفاً وَ اِجْتَمَعَ اَلنَّاسُ يَنْظُرُونَ وَ اِمْتَلَأَتْ شَوَارِعُ اَلْمَدِينَةِ بِالرِّجَالِ وَ رَأَتْ فَاطِمَةُ عَلَيْهَا السَّلاَمُ مَا صَنَعَ عُمَرُ فَصَرَخَتْ وَ وَلْوَلَتْ[۷][۸]

… عمر با یارانش آن‌ها را (علی علیه‌السلام و بعضی از یارانش) با خشونت می‌کشاندند , کوچه‌های مدینه پر از جمعیت بود.

همه در آن جا حاضر و نگاه می‌کردند , از آن طرف حضرت فاطمه علیها‌السلام می‌دید که عمر چه می‌کند پس ناله‌ای سر داد و کمک طلبید…

 

پی‌نوشت‌ها:

[۱] بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم السلام  ,  جلد۵۳  ,  صفحه۱

[۲] بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم السلام  ,  جلد۲۸  ,  صفحه۳۵۴

[۳] الإمامة و السیاسة لإبن قتیبة ؛ جلد ۱ ؛ صفحه ۳۰

[۴] بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم السلام  ,  جلد۳۰  ,  صفحه۲۸۷

[۵] بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم السلام  ,  جلد۵۳  ,  صفحه۱

[۶] کتاب سُليم بن قيس الهلالي  ,  جلد۲  ,  صفحه۸۶۲ / بحار الأنوار  ,  جلد۴۳  ,  صفحه۱۹۷

[۷] بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار علیهم السلام  ,  جلد۲۸  ,  صفحه۳۲۲

[۸] شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید معتزلی ؛ جلد ۶ صفحه ۴۹

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *